Powered By Blogger

Thursday 2 May 2013

#ResepiPantasSuriTanggaOpis - Paste Ikan Bakar

Amboi tajuk siap ada hashtag gitu. Bajet Instagram kah?

Memandangkan aku ni sejenis bini dan ibu bekerja yang selalu merasakan masa 24/7 tu adalah tidak mencukupi. Yang selalu keluar dari office walaupun sharp pukul 6 tetapi sampai rumah pukul 7 atau lebih dikala jam. Sampai-sampai rumah tak sempat mandi, terus masuk dapur, terkejar-kejar sebelum masuk waktu Maghrib. Maka, inilah solutionnya - Kaizen. Ye, kaizen in terms of working practices and personal efficiency di dapur gittew. Ape ko ingat Kaizen ni kat manufacturing dan opis-opis je ke pakai? Kat rumah pun boleh apply tahu?

Selalunya time weekend, aku akan siap-siapkan bahan yang boleh diconsider 'cepat dimasak, lazat dimakan' (lazat ke?) untuk memasak throughout the week lah kan. Jadi, bila dah prepare earlier, Super Mak yang ting tong ini dapat menjimatkan masa di dapur. Zup-zapp-zup-zapp, terus ready untuk dimakan. Jadi hari ni aku nak share satu resepi pantas (tak berapa nak resepi pun sebab senang ya amat). Dah nama pun pantas jangan la expect nasi Briyani ke, nasi bukhara kambing ke came into the picture ye. Babap karang.

Terimalah ~ 

Paste Ikan Bakar
Bahan-bahan:

6 senduk kecil cili kisar
1 sudu besar udang kering
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula
1 sudu kecil gula melaka (optional)
Sedikit garam

Cara-cara:

1. Tumiskan cili kisar sampai pecah minyak.
2. Masukkan udang kering, air asam jawa, garam dan gula.
3. Agak-agak rasa dia dah balance dan tekak boleh telan, kacau sampai kering. 
4. Angkat dan masuk dalam bekas kedap udara (Jangan tutup on the spot, biarkan sejuk baru masuk peti ice age)
5. Dah, siap! Tu je. Senang bangat! Bila nak guna, keluarkan je dari peti ais. 

Gula melaka tu kalau tak nak masukkan pun tak pe. JPJ tak saman. Aku masukkan pun sebab nak bagi nampak gelap-gelap sambal tu nanti. Tak de la seriau nak makan nampak kaler cam cili kisar tu je kan.

So, bila balik dari kije dan tukar costume SuriTanggaOpis, just defrost encik nemo kembong (nak pakai ikan lain pun tak pe, dory pun boleh), potong-potong bendi sikit, halia sikit, curah limau kasturi sikit kat anggota badan nemo tu pastu salut paste tadi tu kat atas dan bawah ikan tu. Wrap dengan daun pisang dan foil. Kalau tak de daun pisang, foil saje pun tak pe. JPJ tak saman.

Kalau korang atau bini korang dah tahap pemalas nak mampus, maka abaikan saja bab-bab potong memotong bahan-bahan optional di atas. Salutkan paste dalam dan luar abdomen nemo (amboi, kalah medic student pakai term sengal ni) dan panggang atas non-stick pan asian zain saidin - che ta. Pastu boleh la panggil Chef Michael kukus-grill-panggang tolong tengok-tengokkan sambil bergilir-gilir solat Maghrib.

Resepi ni selain sesuai digunakan untuk ibu-ibu bekerja, boleh juga digunakan untuk para suami yang terpaksa menerima hakikat mendapat bini pemalas nak mampus. Haih, nasib la ye. Masa nak buat paste tu agak-agak je la berapa hari nak pakai. Takkan seminggu-seminggu tu nak makan ikan bakar ye tak. Kembang tekak dibuatnye.

Sekian dari saya. Selamat mencoba, coba kao coba! 

No comments: